2017-04-30 14:56:51• hírek • Szatmar.ro

Indulj el egy úton ...

A Bălcescu-Petőfi Általános Iskola Vérfarkas nevű csapata pénteken, április 28-án, egy izgalmas versenyen vett részt Seregélyesen, Magyarországon. Az „Indulj el egy úton” című verseny már másfél évtizedes múltra tekint vissza, de a főszervező, Sajtos József, a Seregélyesi Baptista Általános Iskola igazgatója szerint az eddigi kizárólag madarász-témák után az idén először témát váltottak és a természetismereti és turisztikai vetélkedőt az Országos Kéktúrához kapcsolódóan hirdették meg.

A versenyre összesen 140 csapat jelentkezett, három korosztályban (3-4 oszt., 5-6 oszt., 7-8 oszt.). Az első szakaszban a csapatok három online fordulóban kellett összemérjék tudásukat, feladatokat megoldjanak, majd határidőre beküldeniük megfejtéseiket a szervezőknek. A kérdések megoldása során a versenyzők bebarangolták Erdélyt, a Himaláját és bejárták részletesen a Bükk-, a Mátra- és a Cserhát- hegységeket, megismerve ezeknek a védett területeknek a természeti- és épített értékeit. A „Másfélmillió lépés Magyarországon” című nagysikerű gyalogos országjáró ismeretterjesztő televízió sorozat ihlette a vetélkedő témáját, egyben ezáltal emlékeztek meg a 30 éve elhunyt természetjáró Rockenbauer Pálról, aki e műsort szerkesztette.

Az április 28-án tartott döntőre kategóriánként 15 csapat érkezett a feladatlapok és a beküldött kreatív feladatok kiértékelése utáni pontszámok alapján. Szatmárnémetiből két csapat jutott ki a döntőre a Vérfarkasok, valamint a Villámcsillagok, de végül az utóbbi lemondott részvételi jogáról, a határon való átkelést megnehezítő okmányok beszerzése miatt. A Vérfarkasok csapat négy tagja Budai Barbara, Darabánt Barbara, Orosz Dóra és Pál Tamara, Man Gabriella földrajz tanárnő irányításával végül sikeresen részt vett az első alkalommal megszervezett döntőben.

A messziről érkezett csapatokat a Pelikán-ház Erdei Iskolában szállásolták el. A döntő pénteken reggel 10 órakor kezdődött, egy írásbeli elméleti fordulóval, majd ebéd után folytatódott a gyakorlati résszel, ahol a versenyzőknek játékos, logikára épülő feladatokkal kellett megbirkózniuk. Míg a gyerekek vetélkedtek, a kísérő tanároknak egy érdekes kirándulást szerveztek a Pákozdi- ingókövek természetvédelmi területre. Az ingókövek, népi elnevezésük szerint „gyapjúzsákok”, a Velencei-hegység lepusztult felszínéből előbukkanó gránittömbök, amelyek ellenálltak az eróziónak, s a köztük lévő hasadékokból a víz és a szél felszínalakító munkája kihordta a törmeléket, a mállási anyagot, így létrehozva ezáltal a Kocka-, Pandúr- stb. köveket. A botanikai-, történelmi- és geológiai bemutatás izgalmassá tette a kirándulást. Ritka és védett növényfajokat ismertettek meg, de a résztvevők meglátogatták az 1848 szeptember 29-i pákozdi-csata helyszínét is.

Az eredményhirdetést egy megható előadás előzte meg. Kollár Lajos és Mécs László hegymászók a 2013-as Kancsendzönga expedíciót mutatták be, a „Magyarok a világ nyolcezresein” című sorozat utolsó részét, amelyben Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászók életüket vesztették. A gyerekek az előadás után a magukkal hozott, díszített köveket elhelyezték a legsikeresebb magyar hegymászónk, Erőss Zsolt tiszteletére állított emlékhelynél.

Következett a díjkiosztó, ahol a Magyarországon kívülről érkező csapatokat külön díjazták, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Természetjáró Szövetség, a Magyar Hegymászó Szövetség, a „Magyarok a világ nyolcezresein” csapata és Seregélyes önkormányzatának támogatásával.

Man Gabriella tanárnő szerint a csapat tagjai élményekkel, tapasztalatokkal tértek haza. Amellett, hogy megismerkedtek az Országos Kéktúrával és a hegyek világával, a döntő nagyszerű alkalom volt a találkozásokra és barátságok születésére. Egy kis kitérővel még a koronázó várost, Székesfehérvárt is meglátogatták, megtekintették főbb nevezetességeit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: